top of page
Οι Υπηρέτες αλεξανδρος μπαλαμώτης

Υπόθεση: Βρισκόμαστε το 1895 σε μια εξοχική κατοικία περιτριγυρισμένη από κτήματα στη Ρωσία. Εκεί δύο υπηρέτες προσπαθούν να βάλουν σε οργάνωση τη ζωή και τα όνειρά τους. Ταυτόχρονα εργάζονται για τον επιστάτη Ηλγιά Αφανιάσιεβιτς Σαμράγιεφ, καθώς και για τους επίτιμους καλεσμένους του ιδιοκτήτη του κτήματος Πιότρ Νικολάγιεβιτς Σόριν. Την αδερφή του Ιρίνα Νικολάγεβνα Αρκάντινα, τον αμφίθυμο γιο της Κονσταντίν Γαβριίλοβιτς Τρέπλιεφ και ένα σωρό άλλους ανθρώπους που με την δραματικότητα και την υπερβολή τους δεν τους αφήνουν σε ησυχία.

 

Η παράσταση είναι μια υπαρξιακή περιπέτεια που εμπνέεται από τον Γιάκωφ, ένα σχεδόν βουβό ρόλο του θεατρικού έργου Γλάρος του Άντον Τσέχωφ. Η παρουσία του στον Γλάρο είναι τόσο μικρή που αν αφαιρεθεί, όπως και συνήθως συμβαίνει, δεν αλλάζει τίποτα από το έργο. Εστιάζοντας στην παρουσία τέτοιων «ασήμαντων» ανθρώπων και τοποθετώντας τους στο κέντρο της δράσης, παρακολουθούμε μέσα από τα δικά τους μάτια τα γεγονότα στο κτήμα του Σόριν. Πόσο «ζωή» επιτρέπεται στους υπηρέτες; Προλαβαίνουν να ονειρευτούνε και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο ή η οριακά βουβή τους παρουσία στην δομή του Γλάρου, αντικατοπτρίζει και την φίμωσή τους σε σχέση με τα δικαιώματα, τις επιθυμίες, και την ίδια τους την ύπαρξη;

Στην πρώτη τους συνεργασία οι ομάδες The Prodigy Theatre Company και Naif χρησιμοποιούν ως αφορμή το έργο του Τσέχωφ για να εξερευνήσουν το ζήτημα του ανθρώπου που υπηρετεί. Του ανθρώπου που δεν μοιάζει αρκετά σημαντικός για να «πρωταγωνιστήσει». Πόση θεατρική, κι όχι μόνο, αξία έχει μια αφανής ανθρώπινη ύπαρξη;

Το κείμενο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των προβών με την τεχνική της Δραστικής Ανάλυσης (Active Analysis) του Κονσταντίν Στανισλάφσκι.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Πετρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη & Φωτιστικός σχεδιασμός: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα

Ηχητικός σχεδιασμός: Μικές Γλύκας

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Χώρος προβών: Όμικρον3

Δημιουργία τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης | Orki Productions

Κατασκευές: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα & Γιώργος Πατεράκης

Παραγωγή: The Prodigy Theatre Company & Naif

Δημιουργοί κειμένου - Δραματουγία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης

 

Παίζουν οι Αντώνης Κυριακάκης και Γιώργος Πατεράκης

 

Ακούγονται οι φωνές των Λένα Μποζάκη και Διονύση Πιφέα στους ρόλους των Νίνα και Τρέπλιεφ από τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση Δαυίδ Μαλτέζε.

 

Θέατρο Χώρος

Ωρφέως & Πραβίου 6-8, Βοτανικός.

 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 30 Οκτωβρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2023.

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων 14 ευρώ, 10 το μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ.)

Προπώληση: www.ticketservices.gr/event/oi-ipiretes-theatro-xoros/

Πληροφορίες: www.theprodigytheatre.com

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Πούσκιν

bottom of page